Dé complete beveiligingsoplossing voor uw PC

Computer onklaar gemaakt, betalen maar!

Consumentenbond waarschuwt “een nieuw soort virus ligt op de loer”

“Er liggen virussen op de loer die al je documenten en foto’s gijzelen. Vervolgens moet er honderden euro’s losgeld worden betaald om je computer weer te kunnen gebruiken.”

Ping! een nieuw e-mailbericht met daarin een uitzonderlijk hoge rekening voor het internetabonnement. Hoe kan dat nu ineens zo duur zijn? Even de bijgevoegde factuur bekijken. En dan blijkt de bijgevoegde factuur een vermomd computervirus te zijn dat alle bestanden “op slot zet”, dus onbereikbaar maakt. Op het beeldscherm verschijnt de boodschap van criminelen: Je moet honderden euro’s betalen om weer bij je gegevens te kunnen.

Kwaadaardige programma’s (malware) die losgeld eisen vormen momenteel één van de grootste internetgevaren. De belangrijkste maatregelen hiervoor zijn nog altijd: zorg voor een back-up en klik nooit op bijlagen of (verdachte) links in e-mails. De trucs om de computergebruiker tot een verkeerde klik te verleiden, worden steeds beter. Niet alleen via e-mail, ook in het bezoeken van een website kan een virus meekomen. “Een goed beveiligingspakket is daarom onmisbaar!”

Computers met Windows 8 of Windows 10 hebben standaard een virusscanner, Defender. Ondanks verbeteringen in de afgelopen jaren, laat Defender te veel bedreigingen door. Andere Gratis virusscanners zoals AVG en Avast beschermen maar iets beter tegen malware en andere gevaren blijkt uit een test van de consumentenbond. Dan ben je met een betaald antivirusprogramma vaak beter af. Gratis pakket hebben als nadeel dat ze vaak een betaalde variant promoten en passen in veel gevallen de internetbrowser of je startpagina aan. Ongewenste instelling uitzetten tijdens de installatie is vaak lastig omdat ze moeilijk te onderscheiden zijn van nuttige aanpassingen die juist wel zorgen voor het blokkeren van kwaadaardige websites. Bovendien wordt je surfgedrag opgeslagen en gedeeld met partner bedrijven (commercïeel). Je betaald dus deels met je Privacy.

“Gratis bestaat niet, je betaald deels met je privacy. Je surfgedrag wordt opgeslagen en gedeeld met commercïele partners”

Antivirus voor Apple?
Hoewel de bedreigingen voor Apple-systemen fors toenemen, is een virusscanner nog niet zo’n absolute noodzaak als voor Windows. Het kan echter geen kwaad en je bent op die manier voorbereid als het gevaar verder toeneemt.

”open nooit zomaar bijlagen en links in e-mail.”

De zwakste schakel is de gebruiker wordt vaak gezegd. Maar als het gaat om computerbeveiliging, laten ook antiviruspakketten steken vallen. Dit komt doordat de makers vaak achter de feiten aan lopen in het kat-en muisspel met kwaadwillenden. Criminelen passen virussen telkens een beetje aan, zodat scanners ze niet detecteren. Met een goed antiviruspakket maak je de kans op besmetting wel aanzienlijk kleiner. Het doorziet de trucs sneller en heeft updates vaak al binnen een dag paraat. Toch blijft het opletten….”open nooit zomaar bijlagen en links in e-mails.”

Pin It on Pinterest

Share This